För en del är användning av solkräm lika naturligt som att borsta tänderna och dessa individer ser ofta med fasa på hur ljushyade personer solar tills de blir pepparkaksbruna. Det som egentligen oroar är förstås inte färgen i sig, utan att risken för hudcancer ökar om kroppen utsätts för kraftig solstrålning.

På Karolinska Institutet pågår cancerforskning med stor emfas på malignt melanom – den aggressiva formen av hudcancer. Här vill forskarna se att svenskar slutar hylla solbränd hud men de förstår att en sådan attitydförändring kan vara väldigt svår att genomföra.

Länge har solkräm setts som en lösning på cancerproblemet men trots ett stort användande fortsätter antalet cancerdrabbade att öka. Orsaken till detta är oklar men en vanlig förklaring är att folk i allmänhet känner sig tryggare när de har smort på solkrämen och därmed väljer att vara i solen längre än vad de annars skulle vara. En annan möjlig orsak, som hörs allt oftare, är att det skulle vara kemikalierna i solkrämen som bidrar till cancern.

Author oscar
Published
Categories Medicin
youplay