Det finns många olika cancersjukdomar idag och forskare försöker hitta olika mediciner som kan stoppa cancern. Det är dock ingen lätt utmaning och krävs många resurser. En typ av cancersjukdom är muncancer och det är också en av de vanligaste cancersjukdomarna. Siffran för muncancer stiger varje år och 2014 upptäckte man 779 fall av cancer i Sverige. Det är inte lätt att utplåna cancern, men det finns olika metoder att behandla den. Att förebygga cancer är också något man försöker forska om, men det är också svårt eftersom man inte vet i hur stor utsträckning den finns. Muncancer kan till exempel förekomma på fler ställen runt munnen och det kan även andra cancersjukdomar göra. På Sunstargum finns olika produkter som kan hjälpa att förebygga många munsjukdomar, samt hålla tänder och tandkött fritt från karies och bakterier. De erbjuder både tandkrämer, munskölj och olika tandborstar.

Vad är cancer egentligen?

Efter mycket forskning har det framkommit att cancer egentligen är flera sjukdomar och inte bara en, som många kan tro. Det är därför också svårt att behandla den helt och är därmed en väldigt dödlig och övergripande sjukdom. Med forskning kan man dock hitta olika mediciner som kan förebygga eller stoppa sjukdomsförloppet. Det beror också på vilken typ av cancer det är och hur mycket den har spridits. Ett sätt att behandla cancer är så kallad strålbehandling. En strålbehandling kan användas i botande syfte, men även för smärtlindring vid till exempel tumörsjukdomar.

Mediciner för cancer

Förutom strålbehandling är cytostatika en vanlig medicin som man behandlar cancer med och det är ett cellhämmande läkemedel. Det finns också mediciner som påverkar olika hormoner i kroppen. Det kan vara till exempel östrogen vid bröstcancer eller testosteron vid prostatacancer. En annan behandling är immunterapi. Då försöker man få kroppens eget immunförsvar att angripa cancercellerna, på samma sätt som när man vaccinerar sig mot virus. Forskningen pågår dock konstant och de hoppas på att man kan ta fram fler mediciner som inte påverkar kroppen lika mycket.

Author oscar
Published
Categories Medicin
youplay