Vikten av renlighet är något som alla är medvetna om och en bra dagsrutin vad gäller den personliga hygienen är av avgörande betydelse för ett friskt och kvalitativt liv. Att borsta tänderna morgon och kväll, att duscha och att tvätta håret tillhör saker vi gör nästan på autopilot och i hem och på arbetsplats bör man se till att arbetsytorna är sterila och att det inte finns mycket damm. Så vad har det med cancer att göra?

Relationen mellan hygien och cancer är stark, och det fungerar på ett antal olika plan. Medan dammråttor under soffan kanske inte direkt leder till sjukdomen så kan det nedsatta immunförsvaret som orsakas av dem göra det. Genomgår man en cellgiftsbehandling blir man extremt mottaglig för bakterier och infektioner och känslan av att vara ren och fräsch har dessutom en viktig roll att spela i det egna självförtroendet och energin.

Munhygien

Att ha en frisk mun, fri från plack och kariesangrepp, är enormt viktigt för den allmänna hälsan och därför bör man regelbundet gå till sin tandläkare, även om man inte har besvär. Även om man själv är noggrann med att borsta, skölja fluor och att rengöra extra med tandtråd och stickor så kan något så enkelt som att göra en professionell rengöring en eller ett par gånger om året förebygga massor av besvär, och dessutom får man ett vackrare leende. Forskning under senare år har visat att det finns ett samband mellan munhygien och cancer som bör tas på stort allvar.

Borstar man inte sina tänder regelbundet så kan bakterier ligga kvar för länge och sprida sig i form av infektioner i hela kroppen. Allteftersom de färdas runt i blodomloppet kan de leda till allvarliga konsekvenser för lungor, hjärta och andra organ, och immunförsvaret sänks dramatiskt. Förutom att det kan leda till cancer så har forskare också hittat ett sammanhang mellan dålig munhygien och cancerdöd, det vill säga att fler människor som dör av cancer också har högre halter av karies och plack. Riktigt hur det fungerar har man ännu inte kommit fram till, men det kan antingen vara så att cancern orsakat sämre kvalitet på saliv och tandkött eller att den dåliga munhygienen orsakat nedsatt immunförsvar. Att det finns ett samband är däremot ett faktum som nu får alltmer uppmärksamhet.

En tandläkare kan se om en patient har en ovanligt dålig munhygien och även tidigt upptäckamuncancer, som kan vara svårt att upptäcka på egen hand. Medan vissa former är mer uppenbara, som till exempel munsår som inte läker, så sitter andra former längre in i form av vita fläckar eller ojämna ytor som kan vara mikroskopiskt små. Ju tidigare som cancer upptäcks desto större är möjligheterna till behandling och fullt tillfrisknande, och därför kan tandläkaren bli en livräddare.

Author oscar
Published
Categories Updates
youplay