Kaninen är det tredje vanligaste husdjuret hemma hos folk, näst efter hundar och katter. Tack vare att det är ett relativt lättskött djur att ha som husdjur är de populära, särskilt bland barn. Även om många kaniner hålls i bur så är de intelligenta djur som kan tränas till att bli rumsrena och som man därmed kan låta hoppa omkring fritt i hemmet. För en kanin är det allra mest naturliga att få ha en stor yta att röra sig på, då den i grund och botten är ett bytesdjur som vill fly och gömma sig när den känner sig hotad. Om den känner sig trängd eller hotad på en mindre yta kan det leda till ett aggressivt beteende, som den annars inte har. Om man skaffar en kaninunge är det viktigt att se till att den blir kastrerad så fort den börjar visa tecken på att bli könsmogen. Det blir lättare att få kaninen rumsren då den inte längre har något behov av att markera revir, och den blir mindre aggressiv mot sin ägare och eventuella kaninkompisar.

Förebygga cancer hos kaniner

Att kaninen blir kastrerad är inte bara viktigt eftersom det gör den lugnare och mer lätthanterlig, utan även av hälsoskäl. Anledningen är att den allra vanligaste dödsorsaken bland kaninhonor är cancer i just livmodern. Denna cancerform är mycket aggressiv och har ofta hunnit sprida sig innan den upptäcks. Därför bör kaninen kastreras tidigt, så länge den inte ska användas till avel. Detta minskar även risken för att kaninen ska drabbas av andra problem senare i livet, så som tumörer i juvren. Hos kaninhanar som inte är kastrerade finns risken att drabbas av problem med testiklarna, till exempel tumörer. Detta drabbar ofta äldre kaniner och kan alltså ofta förebyggas genom att kaninen kastreras i tidig ålder. Ifall man tycker att det är dyrt att kastrera kaninen kan man låna pengar hos freedomfinance, till exempel.

Hålla kaninen frisk

För att hålla sin kanin frisk bör man se till att den får leva ett så naturligt liv som möjligt. En kanin är en gräsätare och ska därför alltid ha fri tillgång till gräs, och i de fall det inte finns färskt gräs ersätts detta med hö. Det kan verka som en väldigt enkel diet, och det kan vara lockande att vilja ge sin kanin mer godsaker, men faktum är att den mår allra bäst på en gräsbaserad kost. Det är viktigt att komma ihåg att man inte är snäll mot kaninen bara för att man ger den godsaker, utan det kan istället orsaka sjukdomar hos den. Allra snällast är man mot sin kanin genom att låta den leva ett så naturligt kaninliv som möjligt, där den har chansen att röra sig på en stor yta, gräva, gömma sig och umgås med sina artfränder.

Author oscar
Published
Categories Medicin
youplay