Ny forskning har kommit fram till en oroväckande korrelation mellan hormonella preventivmedel och en ökad risk för bröstcancer. Man talar om en signifikant ökad sårbarhet för cancerformen, som dock minskar efter avslutad användning.

Hur pass mycket ökar sårbarheten för bröstcancer?

 

Den danska studien påvisar en 20 procents ökad sårbarhet för bröstcancer, gällande alla kvinnor som tar ett hormonbaserat preventivmedel. Studien som är den första i sitt slag visar även på att sårbarheten växer i takt med tiden p-pillret intas.

När det gäller ålder så är det en ökning på oroväckande 52 procent för kvinnor i klimakteriet. Det gäller speciellt om man använder hormonspiral. Det är viktigt för alla kvinnor att varje år kolla efter cancer. Man kan vända sig till Minutkliniken.se man vill boka tid eller eller gå på en drop-in.

Andra alternativ

Om du har släktingar som drabbats av bröstcancer bör du hålla dig på den säkra sidan och söka dig till andra preventivmetoder. Det kan komma som en chock för långvariga och nöjda användare av exempelvis p-piller, men en positiv aspekt är att sårbarheten minskar markant efter du slutat inta pillret. Det kan dock ta ett till två år för risken att avta helt.

Du kan istället använda:

  • Kopparspiral
  • Kondom
  • Femidom
  • Pessar

Motsägande fakta

Tidigare studier har istället påvisat att hormonella preventivmedel skyddar mot vissa typer av cancer, som äggstockscancer och kolorektalcancer. Men det är en paradox, då ett medel kan ha positiva effekter på en typ av cancer, men vara framkallande av en annan. Forskare påstår sig kunna se en ökning av risken för både bröst och livmoderhalscancer vid användning av hormonella preventivmedel.

Medicinsk forskning på kvinnor

Det är ett faktum att den medicinska forskningen på det kvinnliga könet ligger i lä gentemot det manliga. Majoriteten av all forskning görs på män och således tolkas symtom och sjukdomstecken efter den manliga anatomin. Till följd av det går sjukdomar inte sällan oupptäckta hos kvinnor. Anledningen är att symtomen kan se annorlunda ut från kön till kön samt att kvinnan inte är i fokus när det kommer till exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar. När det gäller bröstcancer – som främst drabbar kvinnor – så är man dock lyhörd på nya rön.

Om du är en kvinna som använder hormonella preventivmedel så bör du vara extra noga med att leta efter avvikelser i brösten. Det första du ska leta efter, som du säkert redan vet, är en knöl. Det är vanligt att du hittar en nära armhålan. Du kan enkelt genomföra proceduren hemma, genom att klämma strategiskt på bröstvävnaden med uppsträckta armar. Andra symtom att leta efter är följande:

  • Missfärgade bröst
  • Inverterade bröstvårtor
  • Vätska i klar eller röd färg som utsöndras från en eller båda av bröstvårtorna
  • Plötslig asymmetri av brösten och skillnad på densitet.

Värt att notera: Läckage från bröstvårtorna är oftast ofarligt, men det är värt att titta upp om det kombineras med andra symtom. När det gäller asymmetrin är det oftast ett faktum för bröstens existens, men när den sker plötsligt och ihop med missfärgning och komprimering av huden så kan det vara dags för ett läkarbesök.

Author oscar
Published
Categories Updates
youplay