Det är synd om människorna, skriver August Strindberg. Visst är det, svarar vi kanske. Det är så mycket som kan drabba oss. Som barn, som vuxna. Aldrig är vi riktigt säkra från något. Kanske är det just det som gör livet så ovärderligt för oss alla.

Vi får problem av olika slag och ofta finns det hjälp att få, som till exempel genom https://www.ljungsjoberg.se/. Det beror helt enkelt på vad det är man lider av, vilken slags problematik eller vilken typ av åkomma. Det finns också svårigheter som är extremt svåra att råda bot på, åtminstone för oss idag, här i vår samtid. Sjukdomstillstånd som vår medicinska teknologi och expertis ännu inte rår sig på. Ett sådant är – fastän i mindre och mindre utsträckning tack och lov – cancer, av alla dess slag, även om prognosen för fullständig återhämtning varierar mellan dess olika former.

Vi har kommit en bra bit på vägen mot en lösning, vilket vi verkligen borde glädjas åt. Men än är vägen lång och tyvärr är det många av oss som själva går bort i cancer eller får vara med om hur någon vi älskar gör det. Det är hemskt sorgligt, men det är samtidigt ett av livets hårdkodade faktum. Döden kommer att komma, för alla och envar, i form av cancer eller något annat. Det är ofrånkomligt.

Det gäller att försöka hålla sig positiv och värdera stunderna man får tillsammans i vardagen. Det är viktigt att man jämt och ständigt påminner sig om den inneboende kvalitet som finns i livet, även när det är som mest monotont och tråkigt. Varenda litet leende och skratt, eller rentav varje tår som fälls. Varenda stund framför en halvdålig men likafullt fängslande TV-serie tillsammans. Hur bådas händer snuddar varandra i popcornskålen. Sådant man kanske inte hade kommit ihåg, små fragment av ens liv, om man inte medvetet hade jobbat för att minnas dem. Det är dessa småsaker som utgör den väv som är våra liv. Låt oss njuta av dem och den helhet de skapar.

Visst, som vi sa genom Strindberg inledningsvis, att det är synd om oss. Men samtidigt kan vi lyfta oss ur den känslan och vara positiva. Många stör sig på denna idé, om positivt tänkande och optimistisk inställning till livets olika skeden och personens olika hälsotillstånd. Men oavsett om vi vill det eller ej så fungerar det. Det finns till och med forskning som tyder på att en positiv och lättsam inställning till livet förlänger våra liv genom god hälsa. Detta är väl ändå något som de allra flesta av oss vill uppnå, något annat verkar befängt. Så om du inte redan gör det – tipsas du här att ta det värsta du kan tänka dig och istället låta det bli till en källa för hopp och glädje. Det kommer höja din livskvalitet avsevärt, ska du se.

Author oscar
Published
Categories Announcements
youplay