När det kommer till forskning i Sverige finns det flera områden som är intressanta. Men den typen av forskning som troligen är mest allmänviktig enligt många är just cancerforskning och forskning inom allvarliga sjukdomar och åkommor. Därför kommer denna artikel kolla närmre på just denna typ av forskning och vad den innebär för samhället.

Vem utför forskningen?

När det kommer till forskning inom sjukdomar är det oftast högskolor och universitet som utför forskningen. Men det finns också en del privata aktörer som forskar inom sjukvården. Utöver detta spelar också privata företag en stor roll då de sitter på stora mängder data som kan vara viktig för forskare. Ett bra exempel är företag som Akademikliniken vilka hjälper människor med plastikkirurgi och behandlingar, vilket är väldigt viktigt för många människor. De kan exempelvis hjälpa människor med hudtransplantationer efter en cancerbehandling, eller transplantationer av olika kroppsdelar efter en viss operation. Det gör i sin tur att de samlar på sig viktig information kring hur människor kan rehabilitera sig efter cancer och hur människor mår psykologiskt efter en behandling eller operation, vilket är viktigt för forskning som fokuserar på psykologi exempelvis.

Forskning inom cancer

Enligt experter är cancer en av de allra vanligaste och farligaste folksjukdomarna i Sverige och i hela världen. I grund och botten är cancer en sjukdom som har med kroppens celler att göra, då cellerna kan skapa tumörer och abnormiteter inom kroppen. Detta gör i sin tur att de normala cellerna kan konkurreras ut av cancercellerna, vilket gör att kroppen blir försvagad och att man börjar må dåligt. Dessvärre finns det i dagsläget inte något botemedel för cancer, utan många som har sjukdomen behöver gå igenom vad som kallas för cellgifter vilka syftar till att döda de dåliga cellerna. Trots att cellgifter finns tillgängliga finns det ingen garanti att man blir botad, utan cancern kan alltid återkomma efter några år. Det gör sjukdomen väldigt svår att bota. Utöver kan det också vara svårt för den som har cancer att faktiskt veta att man är sjuk. Cancern kan nämligen bli väldigt allvarlig innan man känner av den.

Author oscar
Published
Categories Announcements
youplay