Att cancer är vanligt, det vet nog många. Men vilken typ av cancer som är vanligast kanske inte alla har koll på. Faktum är att cancer i urinblåsan har blivit lika frekvent som hudcancer. Hur allvarligt det blir ter sig olika från individ till individ, men i en del fall är en operation ett faktum. I värsta fall kan hela urinblåsan tvingas tas bort och du måste kissa på annat vis.

Kan liknas vid urinvägsinfektion men allvarligare

De flesta har nog haft urinvägsinfektion åtminstone någon gång under livet. Det är en av de vanligaste åkommorna, ungefär som att få artros i en höft eller i någon annan led på kroppen. Att få urinblåsecancer gör att du får ungefär samma symptom men värre i början. Det kan svida när du kissar och du känner dig kissnödig fast du nyss varit på toaletten. Din urin innehåller blod. Du får urinvägsinfektioner gång på gång som du inte riktigt kan förklara orsaken bakom. När det kommer blod i urinen brukar den dessutom innehålla små klumpar eller vara lite missfärgad, till exempel brunaktig. Detta tyder på att det inte är någon vanlig urinvägsinfektion men det kan också röra sig om att du kanske har njursten. Oavsett vilken orsaken egentligen är så bör du kolla upp det fortast möjligt.

Du kan söka på en vårdcentral om du har minsta misstanke men du kan även skicka en egenremiss till en urolog som gör alla tester och undersökningar på plats.

Author oscar
Published
Categories Announcements
youplay